Θαλάσσιος μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού είναι το θαλάσσιο ξενικό είδος που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς 

Θαλάσσιος μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού είναι το θαλάσσιο ξενικό είδος που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς 

Το θαλάσσιο ξενικό είδος που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς 

– Με τα μάτια στραμμένα στους “βαδιστικούς ποδίσκους” του Diadema 

Από την πύλη εισόδου ξενικών ειδών της Ανατολικής Μεσόγειου, ο Λεσεψιανός μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού Diadema setosum, ένα είδος αχινού με ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, κατακλύζει τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στις Κυκλάδες, τις θαλάσσιες βραχώδης ακτές.

Το είδος αυτό, μαζί με πολλά άλλα είδη που “δραπέτευσαν” από το Σουέζ, παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάπλωση στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του, οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκίδες στο σώμα του και ο μπλε – μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του.

Ο ξενικός “φίλος” των θαλασσών αποτελεί ένα όμορφο θαλάσσιο οργανισμό αλλά η ιδιαίτερα μεγάλη κοινότητα του, κατά την φετινή περίοδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους λουόμενους στις περιοχές που κολυμπούν.

Ο Diadema που πλέον βρίσκεται σχεδόν σε κάθε βραχάκι των ακτών και της Σαντορίνης, αρκετά καλά κρυμμένος, με τα μακριά αγκάθια του που φέρουν ελαφρύ δηλητήριο, στο άγγιγμα του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο με συμπτώματα φαγούρας. Η παρουσία του δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί οι λεπτές και μακριές ακίδες του δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά από την επιφάνεια ή κατά την κολύμβηση χωρίς γυαλιά κολύμβησης ή χωρίς χρήση μάσκας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η επαφή μαζί του από μια λανθασμένη κίνηση.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive in Action έχει πραγματοποιήσει δεκάδες καταγραφές του συγκεκριμένου είδους σε διάφορα βάθη, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Θήρας και ακτές λουομένων, αλλά και σε ακόμη 10 νησιά των Κυκλάδων. Η υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του είδους εφιστά την προσοχή των κολυμβητών ιδιαίτερα σε βραχώδης βυθούς.

Related Articles