Κακοκαιρία Elias: «Βυθισμένος» και χωρίς νερό ο Βόλος – Πλημμύρισε ξανά ο Παλαμάς

Κακοκαιρία Elias: «Βυθισμένος» και χωρίς νερό ο Βόλος – Πλημμύρισε ξανά ο Παλαμάς
Την έλλειψη νερού βιώνουν και πάλι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου – «Πνίγεται» εκ νέου ο Παλαμάς.
Μία ακόμη δύσκολη ημέρα ξημέρωσε στον Βόλο, αλλά και στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας, μετά τη δεύτερη καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας, μέσα σε είκοσι ημέρες.
Στον Βόλο παραμένουν τα συσσωρευμένα προβλήματα από τις πλημμύρες, τη λάσπη, τις κατεστραμμένες υποδομές και την απόγνωση των χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη και στα προάστιά της.
Την έλλειψη νερού βιώνουν και πάλι οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού νερό δεν υπάρχει πουθενά, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη, θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς, ό,τι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias, και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».
Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη του Βόλου έχει ηλεκτροδοτηθεί, αφού εργάζονται νυχθημερόν δεκάδες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμη παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προάστια του Βόλου και χωριά στο Πήλιο, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.
Στην πόλη του Βόλου και στα προάστια Αγριά και Αλυκές, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από τη σαρωτική πλημμύρα που κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βρέθηκε στην περιοχή, ενώ ολόκληρες συνοικίες βούλιαξαν και πάλι στη λάσπη από τη θεομηνία που έπληξε τον νομό για δεύτερη φορά.
Πλημμύρισε ξανά ο Παλαμάς Καρδίτσας
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη και του σπασίματος του φραγμάτος στον Ενιπέα, εκδηλώνονται σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το χωρίο Βλοχός είναι απροστάτευτο καθώς τα αναχώματα που είχαν σπάσει στον ποταμό Ενιπέα δεν είχαν προλάβει να αποκατασταθούν με το τοπίο να μετατρέπεται σε αιφνιδιαστικά σε λίμνη
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση που υπάρχει από τις αρμόδιες Αρχές, έχει εκκενωθεί το χωριό Αμπελώνας του Δήμου Παλαμά, μερικώς το Φύλλο, ενώ νερά υπάρχουν και στο χωριό Ορφανά.
Οριακή παραμένει η κατάσταση και σε άλλα χωριά, όπως και στην πόλη του Παλαμά, με τα μηχανήματα να κάνουν συνεχώς τεχνικές παρεμβάσεις για να εμποδιστεί η πορεία των νερών προς κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε επαρχιακούς δρόμους.
Η πρώτη σύγκριση Daniel – Elias
Η Θεσσαλία και η Εύβοια είναι από τις περιοχές της χώρας που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών Daniel Και Elias.
Κακοκαιρία Elias: «Βυθισμένος» και χωρίς νερό ο Βόλος – Πλημμύρισε ξανά ο Παλαμάς-5

Τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν μεγαλύτερα στη Θεσσαλία, ενώ στην Εύβοια (με εξαίρεση τους σταθμούς σε Ωρεούς και Στενή) τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias ήταν μεγαλύτερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε το meteo.

Σε ό,τι αφορά τον σταθμό της πόλης του Βόλου, παρότι τα αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel ήταν μεγαλύτερα από αυτά της κακοκαιρίας Elias, η δεύτερη εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Ετσι το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής εξαώρου κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 159,6 χιλιοστά (στις 5 Σεπτεμβρίου, 6.10 π.μ.-12.10 μ.μ.), ενώ το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής εξαώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν 201,6 χιλιοστά (στις 27 Σεπτεμβρίου, 4.30-10.30 μ.μ.), μεγαλύτερο επομένως κατά περίπου 26%.

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/562643434/kakokairia-elias-vythismenos-sti-laspi-kai-choris-nero-o-volos/

Related Articles