Ο Δήμαρχος Θήρας για την “Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών”

Ο Δήμαρχος Θήρας για την “Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών”

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών” στις 8 Ιουνίου, ο Δήμος Θήρας διοργάνωσε διαδικτυακή περιβαλλοντική Ημερίδα, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων και δράσεων για τη θαλάσσια περιβαλλοντική συντήρηση που ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Ιουνίου, (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).

Στην Ημερίδα ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, απηύθυνε χαιρετισμό μεταφέροντας το μήνυμα του για την επέτειο, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις με κεντρικούς ομιλητές την κα Παρασκευή Νομικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και τον Εκπαιδευτή Επιστημονικής και Τεχνικής Κατάδυσης κ. Νικόλαο Καρατζά.

Ο Δήμαρχος Θήρας στο μήνυμα του ανέφερε τα εξής:

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992 στις 8 Ιουνίου.

Ο εορτασμός αυτός θεσμοθετήθηκε, κατά τη διάρκεια της “Συνόδου για την Γη” στο Ρίο Ντε Τζανέιρο όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Από το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποκτώντας παγκόσμια εμβέλεια.

Οι ωκεανοί που καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης, έχουν συνδεθεί με την ανθρώπινη εξέλιξη από την αρχαιότητα.

Στην Ελλάδα μας, με την μεγάλη ναυτική ιστορία, μπορούμε να μιλάμε για την “γαλάζια γη”, την αειφόρο θάλασσα και την ευεργετική σημασία της.

Σήμερα μάλιστα η υδάτινη έκταση του πλανήτη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πυλώνες ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως.

Αλλά παράλληλα με την μεταβολή του παγκοσμίου κλίματος, συγκεντρώνει τα βλέμματα των επιστημόνων για την μελέτη των επαπειλούμενων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Τα δεδομένα αυτά δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο.

Εμείς, εδώ στη Σαντορίνη, με αφορμή εορτασμό της “Ημέρας Ωκεανών”, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της προτεραιότητας που δίνει ο Δήμος Θήρας στην περιβαλλοντική συντήρηση.

Εστιάζουμε μέσα από τον Στρατηγικό μας Σχεδιασμό, σε μια σειρά  πρωτοβουλιών για βιώσιμες περιβαλλοντικές ενέργειες, με μια σειρά ενημερωτικών δράσεων, όπως είναι και η σημερινή Ημερίδα, αλλά και δράσεων στο πεδίο με επιτυχημένες συνεργασίες.

Τα νησιά μας βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης με ένα πλάνο που εισάγει τον τόπο μας, στην πράσινη ενέργεια, με την είσοδο μας στις “έξυπνες πόλεις”, με το σχεδιασμό και υλοποίηση της ολοκληρωτικής λύσης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Δεν είναι απλά στόχοι είναι πράξεις που δηλώνουν την ευαισθητοποίηση μας στην άξια της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, γνωρίζοντας ότι οι θάλασσες μας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος.

Τέλος θέλω να καλωσορίσω σε αυτή την πρώτη περιβαλλοντική μας εκδήλωση τους σημαντικούς ομιλητές, την συμπατριώτισσα μας Εύη Νομικού και τον Νίκο Καρατζά που θα μας μιλήσουν για τα μυστικά των ωκεανών”.

Το τριήμερο δράσεων

Το τριήμερο περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου Θήρας περιελάμβανε, παράκτιο καθαρισμό της παραλίας του Κουλούμπου στις 5 Ιουνίου, υποβρύχιο καθαρισμό στο Ηφαίστειο στις 6 Ιουνίου και την διαδικτυακή ημερίδα στις 8 Ιουνίου.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο Δήμος Θήρας έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα εθελοντικών περιβαλλοντικών δράσεων και ενημερώσεων διάρκειας 6 μηνών, που υλοποιείται σε 2 περιόδους σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση “Dive In Action” (Δύτες εν δράσει) και συνέργιες με άλλους φορείς της Σαντορίνης και με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ την Ένωση Λεμβούχων Θήρας και το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Θήρας.

Related Articles