22 Μαρτίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Νερού

22 Μαρτίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας, Μανόλης Ορφανός, μας “θύμησε”  την ανεκτίμητη αξία του νερού .

Νερό, πηγή ζωής και υγείας.

Στις 22 Μαρτίου, ο ΟΗΕ -όπως και κάθε χρόνο- θα γιορτάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη το μεγαλύτερο αγαθό, αυτό που είναι σχεδόν το μόνο απαραίτητο για την ίδια τη ζωή, το νερό.

Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες φυσικά, η παρουσία του είναι ζωτικής σημασίας και κάθε χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω των νέων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

Η πανδημία των ιώσεων, ο Κορονοϊός, αλλά και άλλες μολυσματικές νόσοι που κοστίζουν καθημερινά σε ανθρώπινες ζωές, έχουν έναν δυνατό αντίπαλο να αντιμετωπίσουν, το νερό, που λόγω της φύσης και των συστατικών του αποτελεί ασπίδα προστασίας και σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι σε κάθε πανδημία.

Οι σημερινές συνθήκες σε σχέση με την μετάδοση του COVID-19, καταστούν μεγαλύτερη την ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι μας, πόσο συνετή πρέπει να είναι η χρήση του νερού, για τη διασφάλιση της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η παγκόσμια ημέρα νερού που γιορτάζεται σήμερα, στόχο έχει την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων της γης, για καθαρό νερό διαθέσιμο σε όλους, μέσω της απαραίτητης βιώσιμης διαχείρισης του. Να σημειωθεί άλλωστε ότι μόνο το 3% του νερού στον πλανήτη είναι γλυκό, ενώ τα δύο τρίτα από αυτό βρίσκονται σε παγετώνες και πάγους.

Εμείς, στη Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας, πιστεύουμε στο ευεργέτημα της φύσης, δουλεύουμε άοκνα για να μην λείψει το νερό από κανέναν και προπαντός  σχεδιάζουμε επιστημονικά το μέλλον του τόπου μας. Με συνεχείς μελέτες έργων, νέες  σύγχρονες κατασκευές, με την άριστη και υγειονομικά ασφαλή συντήρηση του δικτύου, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης εξασφαλίζουμε ακέραιο το υπέρτατο αυτό αγαθό για όλους μας.

Στόχος μας είναι το χαμηλό κόστος παροχής νερού, με την πλήρη ανάπτυξη άλλων τεχνικών μορφών, όπως η αφαλάτωση, προς όφελος των πολιτών του νησιού μας. Ο θησαυρός της γης είναι ανεκτίμητος και πρέπει να τον έχουμε  όλοι μας.

Ως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης των νησιών μας, σας διαβεβαιώ ότι τόσο προσωπικά, όσο και όλοι οι συνεργάτες μου, αιρετοί, τεχνικοί, διοικητικοί, επιστήμονες, απλοί εργαζόμενοι της επιχείρησης που βλέπετε καθημερινά στους δρόμους,  κάνουμε το αδύνατον δυνατό ώστε να εξασφαλίσουμε το νερό σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά του νησιού μας. Τεράστια είναι φυσικά και η προσπάθεια μας για την άρδευση σε όλο και περισσότερα αγροτεμάχια, μιας και η αγροτική ανάπτυξη είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ανάπτυξης του νησιού μας.

Η προσαρμογή στην ορθολογική χρήση του νερού μειώνει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, προστατεύει την υγεία όλων μας και σώζει τις ζωές μας, ας δώσουμε όλοι την απαραίτητη προσοχή.

Η αξία του είναι μεγαλύτερη από το κόστος του,

Είμαστε πάντα στη διάθεση σας,

Μανόλης Ορφανός

Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Θήρας

 

 

Related Articles