Προσφώνηση του Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ., Γ. Βρούτση, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων

Προσφώνηση του Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ., Γ. Βρούτση, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων

Προσφώνηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ., Γ. Βρούτση, στην τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιου

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη μας Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου, Σικίνου, και Τοποτηρητά, κ. Δωρόθεε,

Σεβασμιότατοι Άγιοι Αρχιερείς

Σεβασμιότατε Επίσκοπε της Καθολικής Εκκλησίας,

Σεβαστοί Ιερείς,

Αξιότιμε Εκπρόσωπε του Πρωθυπουργού,

Αξιότιμοι συνάδελφοι Βουλευτές

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Κύριε Έπαρχε,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Την ιστορική αυτή ημέρα για τις Κυκλάδες, με αισθήματα ευλάβειας, τιμής και σεβασμού ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων υποδέχομαι και καλωσορίζω τον νέο μητροπολίτη μας κ. Αμφιλόχιο στην καινούρια του πατρίδα, στο καινούργιο του σπίτι.

Σεβασμιότατε κ. Αμφιλόχιε,

Είναι μεγάλη η χαρά και η ευλογία να σας υποδεχόμαστε σήμερα, στην ενθρόνισή σας, εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο της Σαντορίνης, τον οποίο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σας ανέθεσε να διακονήσετε.

Πριν ακόμη από την έλευση σας εδώ, έχουν ήδη γίνει γνωστά τα πλείστα χαρίσματά σας, οι εξαιρετικές σπουδές, οι άριστες διοικητικές σας ικανότητες, το ταπεινό σας φρόνημα και η ευγένεια της ψυχής σας.

Κυρίως όμως η προσήλωση και η αφοσίωσή σας στην Αγία μας Εκκλησία αλλά και η αγάπη σας στον συνάνθρωπο.

Επί πολλά έτη υπηρετήσατε με ευαισθησία και υπευθυνότητα το ποίμνιό σας στην Αθήνα αλλά και τις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου ως Γραμματέας αυτής.

Το αποτύπωμά σας στις ψυχές των ενοριτών της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι έντονο και θα παραμείνει ανεξίτηλο μέσα από την πλούσια δράση σας.

Αυτό το αποτύπωμα είμαι σίγουρος ότι θα μείνει  εξ ίσου ανεξίτηλο και στις ψυχές του νέου σας ποιμνίου στα εννέα ευλογημένα νησιά της Μητροπόλεώς σας.

Γνωρίζετε ότι ήρθατε σε έναν ευλογημένο τόπο, αυτόν των Κυκλάδων, αλλά και σε μία Μητρόπολη με πλούσια θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική παράδοση.

Διαδέχεστε τον κατά πάντα άξιο Μητροπολίτη πρώην Θήρας κ. Επιφάνιο με καταγωγή από το νησί της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και συγκεκριμένα από το χωριό «Βρούτση» της εμβληματικής Αμοργού.

Έναν Ιεράρχη που εργάστηκε επί πολλά έτη στον τόπο αυτό με σεμνότητα, ταπεινό φρόνημα αλλά και εκκλησιαστικό ήθος, αφήνοντάς σας ως υψηλή παρακαταθήκη, ένα αξιοσέβαστο, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Επί δεκαοκτώ συναπτά έτη εργάστηκε ακούραστα και αθόρυβα, χωρίς να επιδιώκει την προβολή και την κοσμική δόξα, με μόνο σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των χριστιανών της Μητροπόλεώς του.

Εργάσθηκε όλα αυτά τα χρόνια  με απόλυτη συναίσθηση του υψηλού του καθήκοντος και σήμερα παραδίδει την σκυτάλη σε εσάς Σεβασμιότατε κ. Αμφιλόχιε, που καλείστε πλέον να συνεχίσετε και να επαυξήσετε το έργο που σας κληροδοτεί.

Σε αυτό το σημείο, Σεβασμιότατε κ. Επιφάνιε,  θα ήθελα να σας απευθύνω ένα μεγάλο, θερμό ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την προσφορά και το σημαντικό σας έργο .

Σεβασμιότατε κ. Αμφιλόχιε,

Η ενθρόνισή σας έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Έλληνες συνολικά βγαίνουμε από μία κρίση, με ανοιχτές πληγές σε επίπεδο τόσο υλικό, όσο και ηθικό.

Μία σκληρή πραγματικότητα  που και εσείς ο ίδιος ως Ποιμενάρχης του λαού της Θήρας και των λοιπών νήσων της Μητροπολιτικής σας περιφέρειας θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.

Γιατί, όπως το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας, η Εκκλησία δεν είναι ένας απρόσωπος θεσμός που έρχεται από το παρελθόν και λειτουργεί με εσωστρέφεια, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που διαπερνάει κάθε κύτταρο της κοινωνίας μας, στέκεται δίπλα στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του ανθρώπου, πνευματικές αλλά και υλικές.

Για τον λόγο αυτό έχουμε ανάγκη από Επισκόπους που έχουν επίγνωση του ιστορικού βάθους της πατρίδας και της Ορθοδοξίας μας που ζουν στο σήμερα και κοιτάζουν στο αύριο, που κηρύσσουν το λόγο του Θεού και αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων, που έλκουν σαν μαγνήτες κοντά τους, τούς ανθρώπους και με όπλο την ορθόδοξη πίστη και τον μειλίχιο λόγο τους, τους βοηθούν να πορευτούν στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής.

Που αγωνίζονται για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται στήριγμα και όραμα για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της κοινωνίας και του εργασιακού βίου.

Που στέκονται στο πλευρό των αναξιοπαθούντων και συνδράμουν παντοίο τρόπο ώστε να απαλύνουν την αδυναμία τους.

Και εμείς, Σεβασμιότατε, ως πολιτεία αναγνωρίζοντας τον Χριστιανικό και τον Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του έθνους μας είμαστε εδώ. Δηλώνουμε το «παρόν» και τείνουμε χείρα συνεργασίας για να συνδράμουμε στο έργο σας.

Να δουλέψουμε μαζί για έργα και δράσεις που θα υπηρετήσουν όλους αυτούς τους κοινούς σκοπούς του ευλογημένου λαού της Θήρας, της Αμοργού, της Θηρασιάς, της Ανάφης, της Ίου, της Σχοινούσας, της Δονούσας, της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός αυτός, θα αναγνωρίσει στο πρόσωπό σας το νέο πνευματικό του καπετάνιο, θα τον αγαπήσετε και θα σας αγαπήσει.

Στο νέο αυτό, γεμάτο προκλήσεις, όμορφο ταξίδι σας με τα αυξημένα καθήκοντα να αισθάνεστε σίγουρος, ότι δεν είστε μόνος.

Είστε ανάμεσα σε πολλούς που σας σέβονται, σας εκτιμούν και είναι αποφασισμένοι να σας βοηθήσουν στην υψηλή αποστολή σας.

Ανάμεσα τους διακρίνω τους άλλους δύο άξιους συνοδοιπόρους σας, Μητροπολίτες στο Νομό μας στις Κυκλάδες, τον Σεβασμιότατο Σύρου κ. Δωρόθεο και τον Σεβασμιότατο Παροναξίας, κ. Καλλίνικο.

Αλλά  και εγώ ο ίδιος προσωπικά θα είμαι πάντοτε αρωγός σε κάθε προσπάθεια προόδου των νησιών της Μητροπόλεώς σας.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλης της τοπικής κοινωνίας, σας καλωσορίζουμε εγκάρδια, εξαιτούμενοι την ευλογία σας.

Στεκόμαστε με σεβασμό δίπλα σας με πυξίδα το καλό του τόπου και των νησιωτών μας.

Δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές μας για υγεία, δύναμη, μακροημέρευση.

Μια ευλογημένη και καρποφόρα πνευματικά ποιμαντορία, πασιφαή, ανέφελη και καλοτάξιδη.

Άξιος!!!

 

Related Articles