“Ο Θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου” επισκέψιμος πια στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

“Ο Θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου” επισκέψιμος πια στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Από χθες η Σαντορίνη μπορεί να υπερηφανεύεται, με ορατές τις αποδείξεις της πολιτιστικής διαδρομής και της πολιτισμικής της κληρονομιάς. “Ο Θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου” επιτέλους εκτίθεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά και όλοι οι επισκέπτες του νησιού, μπορούν να δουν από κοντά και να θαυμάσουν, το μεγαλείο του αρχέγονου Θηραϊκού πολιτισμού.

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου, φιλοξενούνται από χθες, 22 τοιχογραφίες από τη Δυτική Οικία και την Ξεστή 3 μαζί με 6 συντηρημένες τοιχογραφίες από τις αποθήκες του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου.

Τα 28 έργα συνολικά, μνήμης και τέχνης, φιλοξενούνται στον δεύτερο εκθεσιακό όροφο του Μουσείου στα Φηρά και μεταφέρθηκαν το 1999 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Σαντορίνη, προκειμένου να εκτεθούν για πρώτη φορά στον τόπο, όπου ανακαλύφθηκαν.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παρουσία βουλευτών των Κυκλάδων, του Δημάρχου Θήρας, Αντιδημάρχων, και άλλων επίσημων προσκεκλημένων της τοπικής κοινωνίας.

Στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Θήρας για την ουσιαστική προβολή του μακραίωνου πολιτισμού της Θήρας και την προτεραιότητα που δίνει η σημερινή Δημοτική αρχή, τόσο στην προβολή του όσο και στην έμφαση με την ανάπτυξη και προώθηση του θεματικού τουρισμού, περιέγραψε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, ενώ παράλληλα εξήρε τη σημασία στο έργο των ανθρώπων που εργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ομιλία του Δημάρχου Θήρας έχει ως εξής:

“Η Σαντορίνη ζει σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που εκτίθενται από σήμερα στο Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, πιστοποιούν ότι η Σαντορίνη αποτελεί κορυφαίο προορισμό, όχι μόνο εξ αιτίας της ασυναγώνιστης φυσικής της ομορφιάς, αλλά και εξαιτίας του μοναδικού πολιτιστικού της πλούτου.

Μουσείο της φύσης η Σαντορίνη, και ταυτόχρονα, στα έγκατά της, μουσείο προϊστορίας γεμάτο με αριστουργήματα του πολιτισμού των ανθρώπων που έζησαν πριν χιλιάδες χρόνια στο νησί.

Τα πολύτιμα αυτά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη επιφανών αρχαιολόγων, όπως του Σπύρου Μαρινάτου και του Χρήστου Ντούμα.

Τα έργα αυτά μελέτησαν, συντήρησαν και προστάτευσαν οι νέες γενιές αρχαιολόγων και σήμερα τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, μετά από εργώδη προσπάθεια, έκαναν πραγματικότητα αυτή την υπέροχη έκθεση στον ανακαινισμένο χώρο του Μουσείου της Προϊστορικής Θήρας.

Ο Δήμος Θήρας, στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης, έχει ως προτεραιότητα τη διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης. Δίνουμε έμφαση στον θεματικό τουρισμό με προεξάρχοντα τον πολιτιστικό τουρισμό.

Η μελέτη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ  για τις πολιτιστικές διαδρομές της Σαντορίνης, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο σ’ αυτή μας την προσπάθεια.

Πάντα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, ο Δήμος μας έχει συνάψει τριετή Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, προϋπολογισμού 630.000,00 ευρώ, με αντικείμενο την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών και την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Σαντορίνης.

Στην Προγραμματική Σύμβαση, εκτός των σημαντικών παρεμβάσεων που προβλέπονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Σαντορίνης και της Θηρασίας, εντάχθηκε και η μελέτη της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Θήρας.

 Από πλευράς του Δήμου υπεύθυνη για την παρακολούθηση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης, είναι η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Κίτσου, την οποία και ευχαριστώ για τη δουλειά της.

Κυρία Υπουργέ,

Επιτρέψτε μου, χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής, να σας επαινέσω δημόσια για το έργο σας και την αποτελεσματικότητα που έχετε επιδείξει από τη θέση της Υπουργού Πολιτισμού.

Να σας ευχαριστήσω για το προσωπικό σας ενδιαφέρον, σε ότι αφορά στον πολιτισμό των Κυκλάδων και ειδικότερα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Να επισημάνω, την αρμονική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας και με τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τα οποία επιτελούν σημαντικό έργο στον τομέα της προστασίας και της ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου.

Βεβαίως απομένει πολύ δουλειά ακόμη για την ανάδειξη και άλλων αρχαιολογικών χώρων και για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων.

Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο Πρωθυπουργός στα θέματα του πολιτισμού και η δική σας παρουσία στη θέση αυτή, μας κάνουν αισιόδοξους για το μέλλον.

Με δεδομένο ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Σαντορίνη, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ συχνά την ευκαιρία να παριστάμεθα σε γεγονότα όπως το σημερινό.

Είμαι σίγουρος για την επιτυχία της έκθεσης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου που εγκαινιάζουμε σήμερα και εύχομαι την ευόδωση της κοινής μας προσπάθειας, για την πλήρη ανάδειξη της Σαντορίνης του Πολιτισμού.”

 

Related Articles