Μίνα Καφούρου : «Ευχαριστώ για την προσφορά ζωής»

Μίνα Καφούρου : «Ευχαριστώ για την προσφορά ζωής»

Κάθε άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να κρίνει όσα συμβαίνουν γύρω του. Στις μέρες μας σπάνια επιδοκιμάζουμε το ωραίο, το καλό. Πιο συχνά αποδοκιμάζουμε, κατακρίνουμε, χλευάζουμε. Η επιδοκιμασία κατά τη γνώμη μου είναι σπάνια, γιατί ο εγωισμός, η ζήλια ή η απάθεια δε μας αφήνουν να δούμε το ξεχωριστό και να το επαινέσουμε.
Αυτές τις σκέψεις έκανα, βλέποντας για πολλοστή φορά το πανό του κλιμακίου της αιμοδοσίας απέναντι από το Γυμνάσιο Θήρας. Καλούσε πάλι τον άνθρωπο να καταθέσει αβίαστα στην «Τράπεζα της ζωής» λίγο από το αίμα του!
Κι ενώ στον πλούσιο τόπο μας καταθέτουμε σε τράπεζες πολλαπλασιάζοντας τον υλικό μας πλούτο, που μπορεί να είναι και πρόσκαιρος, κάποιοι άνθρωποι δίπλα μας επενδύουν πιο μόνιμα. Επενδύουν στον άνθρωπο με σεβασμό, αλληλεγγύη και αυτοθυσία, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ζωής!
Αυτό κατ’ εμέ αποτελεί γνώμονα κοινωνικής συμπεριφοράς συνειδητοποιημένου ατόμου – πολίτη. Αναφέρομαι στο άτομο – πολίτη, που δεν κλείνεται στα στενά όρια του «εγώ» του, που δίνει χωρίς να περιμένει ανταμοιβή. Διαφορετικά, αυτό θα ήταν γενναιοφροσύνη του μυαλού και όχι της καρδιάς.
Αυτούς θέλω να ευχαριστήσω, για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, γιατί «ντύνουν» την εποχή μας με ανθρωπιά, αφού με την προσφορά τους γίνονται θεματοφύλακες της ζωής και του δικαιώματος του ανθρώπου να ζει ποιοτικά.

Δεύτερον και, κυρίως, γιατί με το παράδειγμά τους παιδαγωγούν τους ευμετάβλητους νέους μας. Τους νέους μας, που πολλές φορές, ελλείψει προτύπων, προσκολλώνται ή ταυτίζονται με πρόσωπα και ιδεολογίες αναλώσιμες, για ν’ αποκτήσουν ταυτότητα.
Συντοπίτες αιμοδότες και σεις μπροστάρηδες που χρόνια τώρα συντονίζετε, στηρίζοντας την προσπάθεια, συνεχίστε. Με τον εθελοντισμό σας εξευγενίζετε τα ήθη, εκλεπτύνετε το συναίσθημα, μετασχηματίζετε τον εσωτερικό μας κόσμο, πέρα και πάνω από τον ωφελιμισμό!

Γιατί η καλυτέρευση της ζωής μόνο με την εσωτερική τελειοποίηση των ατόμων είναι δυνατή. Κι αν ο κόσμος μας δεν επενδυθεί ηθικά με ανθρωπιστικά ιδανικά, αν δεν πλουτίσουμε τη ζωή μας με αγάπη και έγνοια για το συνάνθρωπο, τότε στον κόσμο μας θα είμαστε απέραντα μόνοι.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Θήρας
ΚΑΦΟΥΡΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΙΝΑ

Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Related Articles