Διάστημα: Πώς το πρόγραμμα Apollo έφερε στα χέρια μας τα smartphones

Διάστημα: Πώς το πρόγραμμα Apollo έφερε στα χέρια μας τα smartphones
Δεν κατάφερε απλώς να πάει την ανθρωπότητα μέχρι το φεγγάρι, αλλά και να φέρει σημαντικές αλλαγές στην τεχνολογία εδώ στη Γη
Το πρόγραμμα Apollo δεν κατάφερε απλώς να πάει την ανθρωπότητα μέχρι το φεγγάρι αλλά και να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας εδώ στη Γη.
«Το Apollo ήταν η στιγμή που οι άνθρωποι έπαψαν να μιλούν για το πόσο μεγάλοι ήταν οι υπολογιστές και άρχισαν να καυχιούνται για το πόσο μικροί είχαν γίνει», λέει ο καθηγητής του MIT, Ντέιβιντ Μίντελ.
Έχοντας περίπου το μέγεθος μιας μικρής βαλίτσας και μια οθόνη ενσωματωμένη στην κύρια κονσόλα του διαστημικού σκάφους, ο υπολογιστής καθοδήγησης αποτέλεσε ένα θαύμα σε ό,τι αφορά την τάση «σμίκρυνσης» των εργαλείων τεχνολογίας.
Διαθέτοντας μνήμη 74KB ROM και 4KB RAM (η μνήμη ενός iPhone 14 είναι ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη), έδωσε τη δυνατότητα στους αστροναύτες να διανύσουν 380.000 χιλιόμετρα από τη Γη μέχρι τη Σελήνη και στη συνέχεια να κατέβουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο στη σεληνιακή επιφάνεια.
Ο υπολογιστής καθοδήγησης του Apollo ήταν ο πρώτος πάνω στον οποίο πόνταραν τις ζωές τους άνθρωποι, καθώς βρισκόταν μέσα στο σκάφος με το οποίο πετούσαν, επισημαίνει ο Μίντελ. «Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή καθώς έδειξε στους ανθρώπους ότι οι υπολογιστές μπορούν να είναι αξιόπιστοι και να ενσωματωθούν σε άλλα πράγματα».
Η «σμίκρυνση» οδήγησε στα PC και τα smartphones
Αυτή η ιδέα οδήγησε στο να αναπτύξει η NASA στις αρχές της δεκαετίας του 1970 την τεχνολογία fly-by-wire που τοποθετείται πλέον σε σχεδόν κάθε σύγχρονο αεροσκάφος. Σήμερα τα χειριστήρια πτήσης είναι ηλεκτρονικά και συντονίζονται από συστήματα υπολογιστών.
Αυτή η τάση της «σμίκρυνσης» οδήγησε τελικά στην κατασκευή προσωπικών υπολογιστών και «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones). Ήταν όμως και η ίδια η κλίμακα του προγράμματος Apollo που βοήθησε στο να «μεταμορφωθεί» ο εν λόγω τομέας της Τεχνολογίας, οδηγώντας σε μείωση του κόστους της και καθιστώντας τη διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους.
Επιπλέον, το Apollo έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη πολλών τομέων της Μηχανικής. Αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη εάν αναλογιστεί κανείς το ύψος των χρημάτων που είχαν επενδύσει οι ΗΠΑ ώστε να καταφέρουν να προσγειωθούν 12 άνθρωποι στο φεγγάρι.
Σπρώχνοντας την τεχνολογία πέρα από τα όρια
«Κάποια στιγμή, αντιπροσώπευε περισσότερο από το 4% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού – Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και περίπου 20.000 εταιρείες και πανεπιστήμια συνεισέφεραν στο πρόγραμμα Apollo», αναφέρει η Teasel Muir-Harmony, επιμελήτρια της συλλογής Apollo στο Εθνικό Μουσείο Smithsonian στην Ουάσιγκτον DC.
Από καινοτόμα υλικά και ηλεκτρονικά εργαλεία μέχρι έτοιμα γεύματα και φούρνους μικροκυμάτων όπου τα ζεσταίνουμε, το Apollo έσπρωξε την Τεχνολογία στο να ξεπεράσει τα όριά της.
«Αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα της σημασίας του να τεθεί ως βασική εθνική προτεραιότητα ένα τεχνολογικό πρόγραμμα καθώς βλέπουμε την επίδρασή του σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής μας», λέει η Muir-Harmony.

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/life/science/562424512/diastima-pos-to-programma-apollo-efere-sta-cheria-mas-ta-smartphones/

Related Articles